Zelf champignonsoep maken

Verse soep zelf maken is simpel en lekker. Van restjes verse groenten heb je zo een soepje gebrouwen. Eigenlijk moest ik dat wat vaker doen..



Verse soep maken


Met overgebleven groenten of overschot van groenten uit de moestuin kun je een heerlijke verse soep maken. Een soep maken hoeft niet veel tijd te kosten, vaak is het in 20 minuten gepiept. En is het een soep waarvan de ingrediënten wat langer moeten koken, dan gaat het in de snelkookpan!

De basis van soep is eigenlijk heel eenvoudig: je bakt de groenten een beetje aan in boter of olie, daarna bloem erbij (als het een gebonden soep is) en als laatste de vloeistof (bouillon of melk) waarin je de groenten laat koken. Alles goed laten pruttelen en voila: een heerlijk eigengemaakt soepje!

Mijn favoriet van de laatste tijd is champignonsoep. Lekker met een stevige bruine boterham met olijfolie en grof zout erop. Perfect als vegetarische maaltijd. Hier in Spanje wordt twee keer warm gegeten en een soep als avondmaaltijd is altijd een welkome variatie.

Recept champignonsoep


Ingrediënten: 
  • bakje champignons, in stukken gesneden
  • halve gesnipperde ui
  • 1 knoflookteen, fijngehakt
  • 75 g roomboter
  • 50 g bloem
  • halve bouillontablet
  • 500 ml melk
  • verse peterselie, fijngehakt
  • scheutje room

Fruit de stukjes ui in de boter met de knoflook, voeg daarna de champignons toe. Bak deze even mee. Doe dan de bloem in de pan en laat het op zacht vuur goed meebakken.



Nu kan de melk erbij en de halve bouillontablet. Laat alles zo´n 10 minuten zachtjes koken. Als je een gladde soep wilt, kun je de staafmixer gebruiken. Houd je van stukjes champignon in de soep dan sla je deze stap over.



Voor een extra romige champignonsoep voeg je een scheutje room toe. Daarna bestrooien met fijngehakte peterselie.

Extra lekker!


Voor de garnering kun je verse kruiden uit de tuin gebruiken. Oud brood, in kleine stukjes gesneden, kun je  bakken in de koekenpan met kruiden om er croutons van te maken. En een stukje overgebleven gehakt kan gebruikt worden voor soepballetjes.

Meer ideeën voor soep: uiensoep, tomatensoep, courgettesoep en pompoensoep.