Zelf zaden kiemen

Na een mislukte broccoli oogst bleef ik over met alleen de zaadjes van de inmiddels al uitgebloeide broccoli. De verse, onbehandelde zaadjes blijken zeer geschikt voor het kiemen van broccoli. De kiemen zitten boordevol voedingsstoffen en vitamines.  En het hele proces duurt hoogstens 1 week. Wat wil een (simpel) mens nog meer ;)




Broccoli in de moestuin


Dit jaar heb ik een poging gedaan om broccoli te laten groeien in mijn moestuin. Het bleef bij een poging, want de broccoli roosjes waren zo klein dat ik ze uiteindelijk te ver heb laten doorgroeien (in de hoop dat ze groter zouden worden!) en ze in bloei zijn gegaan. Toen ik later de broccoli wilde verwijderen uit de moestuin, zag ik dat er flink wat zaadjes aan zaten. Deze heb ik bewaard.

Zaden oogsten van broccoli



De zaden kun je makkelijk oogsten van de broccoli. Je knipt ze af zodra ze bruin worden, daarna laat je ze nog een paar dagen goed drogen. Daarna zul je zien dat de zaaddozen makkelijk open barsten. Om de zaadjes van de broccoli makkelijk op te vangen, is het het beste om het in een plastic zakje te doen en deze een beetje te pletten. De zaaddozen barsten dan in het zakje open en de zaadjes kun je zo makkelijk uit het zakje vissen. Als er nog wat losse stukjes door de zaadjes zitten, kun je ze even door een vergiet halen. De stukjes blijven in het vergiet zitten, en de zaadjes vallen er doorheen. Zo heb je mooi de zaadjes van de broccoli op een makkelijke manier geoogst!

Zelf een kiem potje maken


 Een kweekpotje om de zaden te laten kiemen kun je makkelijk zelf maken. Alles wat je nodig hebt is een beetje brede jampot, een stuk gaas of kaasdoek en een elastiekje. Door het gaas over het potje te spannen met het elastiek, kun je de zaden  makkelijk wassen en uit laten druipen, zonder dat de zaadjes uit het potje vallen.

Het kiemen van zaden zelf doen


Zet een eetlepel van de zaden in een beetje wijde, glazen jampot, giet er water over en laat alles een nacht lang weken.




De volgende ochtend sluit je de jampot af met een stukje gaas en zet je dat vast met een elastiekje. Giet het water af door het doekje. Houd het potje onder de kraan en spoel de zaden met flink wat water door het doekje heen. Na het spoelen giet je het water af en zet je het potje ondersteboven schuin in bv. het afdruiprek, zodat overtollig water kan weglopen.




Dit spoelen met water en uit laten druppen herhaal je elke ochtend en elke avond. Zet het potje niet in het directe zonlicht, maar wel op een lichte, redelijk warme plaats (kamertemperatuur). Na een paar dagen tot een week zijn de zaden in het glazen potje uitgegroeid tot lekkere knapperige broccolikiemen en kun je ze gebruiken.


Wanneer je de kiemen gaat gebruiken, laat ze dan even in veel water staan.  Zo kun je makkelijk de schilletjes van de zaden scheiden van de kiemen. Deze schilletjes zijn nogal bitter, dus deze liever niet in je salade gebruiken!


Je kunt de broccoli zaadjes ook laten groeien net zoals tuinkers: op een nat keukenpapiertje. Je strooit de zaadjes dan uit op een laagje van nat keukenpapier en laat het 2 dagen afgedekt staan (het moet donker zijn, maar wel met enige ventilatie). Daarna zet je het in het licht (niet direct zonlicht!) en zo nu en dan maak je het keukenpapier weer wat nat. Wanneer de plantjes goed zijn, kun je ze afknippen voor gebruik.

 De kiemen worden rauw gegeten, verwerkt in salades of gewoon op de boterham. De smaak lijkt heel erg op tuinkers.


Welke zaden kun je kiemen?


Je kunt heel veel soorten zaden gebruiken om te kiemen. Ik denk dat de meest bekende kiemgroentes in Nederland de taugé (van groene mungbonen) en tuinkers is. Maar kijk eens naar deze lijst van zaden:

  • alfalfa
  • tuinkers
  • mosterdzaad
  • zonnebloempitten
  • sesamzaad
  • spliterwten
  • gierst
  • gerst
  • linzen
  • fenegriek
  • tarwe
 Deze kun je allemaal gebruiken om te kiemen. Veel "kiemplezier"!


* Update: Ik zag laatst bij Bol.com deze kweekpotten. Ziet er super handig uit!